Monday, May 22, 2006

Chenda's Growing Post..

Question one: Jack collets baseball cards. Jack has 180 baseball cards in his collection. At the end of each month Jack buys 25 baseball cards to add to his collection.

a) Create a T-Chart showing how many baseball cards Jack has at the end of the next 4 months


b)Create an algebraic formula based upon the problem above.
180 + 25 (m) = 280 number of cards

c) If Jack just turned 8 years old this month and Jack continues to buy the same amount of baseball cards each month, how many baseball cards will Jack have when he turns 12?
4 x 12 = 48
180 + 25 x 48 = 1380
When Jack turns 12 he will have 1380 baseball cards.

Question two: Jackie is planning on having a pizza party with some of her friends. She is trying to figure out how many pizza's to order. She knows that each pizza has six slices of pizza.

a) If Jackie thinks that there will be four people at the party (counting herself) how many pizza's should she order?
If she thinks that there will be four people at the party including herself she should get 2 pizza boxes.

b) If two more people show up at the party how many more pizza's does she need to order?
If two more people show up at the party she would need to order 1 more pizza box.

Question three: Kathy has $20 in her savings account. Each month she adds another $15 to her savings account. In order to calculate how much money she will have in one year Kathy has created this algebraic formula: 20 +15n = Savings amount

a)Calculate how much money Kathy will have in one year
20 + 15 (12)
15 x 12 = 180
20 + 180 = 200
Kathy would have 200 dollars in one year.

b) Suppose Kathy counted wrong and she really has $25 in her account instead of $20. Change the algebraic formula to reflect this miscalculation.
25 + 15 (12)
15 x 12 = 180
25 + 180 =205

Question four: Solve the following equations. Show all of the steps that are needed.

a) 3n + 4n + 7 = 2n +12
7n + 7 = 2n + 12
7n - 2n = 12 - 7
5n = 5
5/5 = 5/5
n= 1

b) 8n - (4+9) =11
8n - 13 = 11
8n = 13 + 11
8n = 24
8/8 = 24/8
n= 3

c) (8-3)n + 7n + 8 = 4n + 40
5n + 7n + 8 = 4n + 40
12n + 8 = 4n + 40
12n -4n = 40 - 8
8n- 32
8/8 = 32/8
n = 4

Growing Post
1) What is the difference between an algebraic expression and an wquation (hint: One contains this and the other doesn't)? Give an example of both an expression and an equation

Expression: In an expression we get to choose the value of the variable 3 + 4 =
Equation: In an equation the value of the variable is given 3 + 4n =19

2) What is a variable and why do we use one in algebra?

A variable is the letter or symbol that represents an unknown number. We use one in algebra because we need to find the value that is unknown so the whole equation can work out and it can make things easier to figure.

3) Solve for N

a) since a square equals to 2 circles and theres like 2 squares on one side that would equal to 4 plus on the other side theres 9 circles and then you take away 9 from 4 which equals 5.. that means triangle = 5.

b) since we know that a square equals to 2 circles and on the second picture there is 6 of them and you multiply 6 and 2 this will give you 12 plus we know that 1 triangle equals to 5 circles and theres 2 so its 5 times 2 = 10 add them together and it gives you 22. and since theres 2 N's on the other side you divide 22 by 2 and that gives you 11 .so N = 11

4) Solve the following equations. Show all of te steps that are needed.

A) 3n + 4n + 7 =2n + 12
7n + 7 = 2n + 12
7n - 2n = 12 - 7
5n = 5
5/5 = 5/5
n = 1

B) 8n - (4 + 9) = 11
8n - 13 = 11
8n = 13 + 11
8n = 24
8/8 = 24/8
n = 3

C) (8 - 3)n + 7n + 8 = 4n + 40
5n + 7n + 8 = 4n + 40
12n + 8 = 4n + 40
12n - 4n = 40 - 88n - 32
8/8 = 32/ 8
n = 4

5) For this question you need to create a T-Chart and a graph to plot your data from this question onto.

Chart For person on foot


Chart for biker


The first person that is done the race is the one walking/running by foot because they're done in 5 minutes and the person on the bike is finish a minute later (6 minutes).





3 Comments:

At 5:27 PM, Blogger Mr. Reece said...

remember that question 4 is due on the next growing post.

What does "m" stand for in 1b?]

Great use of colour

How did you determine the number of pizzas in 2a and 2b?

 
At 5:50 PM, Blogger Mr. Reece said...

your mark is 16/17

 
At 11:02 PM, Blogger Mr. Reece said...

Great job with your thrid growing post. The only small mistake is with your graph. The person on the bike should not have travelled anywhere for the first 3 minutes. Remember he is giving the person running a three minute lead, so he/she is standing still.

Otherwise everything seems great.

 

Post a Comment

<< Home