Monday, May 22, 2006

Mackenzie's second growing post

Question # 1: Solve all three parts of the problem below.

Jack collects baseball cards. Jack has 180 baseball cards in his collection. At the end of each month Jack buys 25 baseball cards to add to his collection.

A) Create a T-chart showing how many baseball cards Jack has at the end of the next four months.

B) Create an algebraic formula based upon the problem above.


c) If Jack just turned 8 years old this month and Jack continues to buy the smae amout of baseball cards each month, how many baseball cards will Jack have when he turns 12?

180+25(M) There are 12 months in a year. It will take 4 years for Jack to turn 12. so 4*12= 48= the variable.

180+25(48)= 180+1200=1380

When Jack turns 12 he will have 1,380 baseball cards.

Question # 2: Use the Chart to figure out the questions below.

Jakie is planning on having a pizza party with some of her friends. She is trying to figure out how many pizza's to order. She knows that each pizza has six slices of pizza.

A) If Jakie thinks that there will be four people at the party (counting herself) how many pizza's should she order?

Jackie should order 3 pizza's because each person eats 3 slices each.

B) If two more people show up at the party how many more pizza's does she need to order?

If two more people show up at her party she needs to order 1 more pizza.

Question # 3: Answer the questions below based upon this information.

Kathy has $20 in her savings account. Each month she adds another $15 to her savings account. In order to calculate how much money she will have in one year Kathy has created the algebraic formula: 20 + 15n= savings amount

A) Calculate how much money Kathy will have in one year.

20 + 15(12)= 20 + 180=200 In one year Kathy will have $200 in her savings account.

B) Suppose Kathy counted wrong and she really has $25 in her account instead of $20. Change the algebraic formula to reflect this miscalculation.

25 +15n= savings amount

Mackenzie

3 Comments:

At 5:33 PM, Blogger Mr. Reece said...

Great job Mackenzie and I plan to add this post to the hall of fame if you can make a few small corrections/changes.

What does your variable stand for in 1b?
How did you get your answers to 2a and 2b? plus I think you might have a mistake.

Great job otherwise. I really liked your other diagrams and the use of colour!

 
At 5:58 PM, Blogger Mr. Reece said...

this is a wonderful growing post and it has been added to the hall of fame. Your mark is 18/17

 
At 10:15 PM, Blogger L Walls said...

Mackenzie I thought your work was wonderful. I was impressed with your ability to explain your answers and show your work with graphics. Nice Job!!
I shared a link to your solutions in my blog. My class will be viewing your page and they will see what a great job you did. You can view my blog comments MrsLWalls1

 

Post a Comment

<< Home